Vita Amandi – värt en resa

Vita Amandi – värt en resa

Vita Amandi – värt en resa

Det är med stor förvåning som jag kliver in i den gamla frikyrkan i Nässjö.
Omedelbart slås jag av den enorma takhöjden, de sobra färgerna, de vita dukarna och inte minst den stora altartavlan mitt i blickfånget.
Sedan en dryg månad tillbaka huserar här en redan mycket välbesökt ny krog med riktigt höga ambitioner. Eftersom det är fullbokat i matsalen blir jag hänvisad till att ta en plats i baren, men omhändertagandet och servicen är det ingen skillnad på.christian louboutin deutschland,cheap ralph lauren shirts,cheap louis vuitton bags uk,cheap michael kors handbags,cocktail dresses cheap
Jag blir omedelbart serverad ett glas kall champagne av den kunniga och inspirerande sommelieren, tillika delägaren, Micke Nordström som sedan lägger fram menyn för beskådande.Vita Amandi – Hantverk och Upplevelse, står det längst upp och det råder ingen tvekan om att man vet vad man gör här. Valen på menyn är inte många, men själva urvalet är genomtänkt och man ser tydligt att här finns ambition. Micke berättar att man försöker jobba med så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt och att allt på menyn lagas på plats. “Inga halvfabrikat här inte!” lovar Micke med bestämdhet.
Valet faller på en förrätt av ravioli fylld med svensk signalkräfta och pilgrimsmusslor. I glaset får jag en frisk och mineralig Chablis som möter upp rätten på ett förnämligt sätt.
“För att balansera syran i vinet serverar vi lite syrad lök på toppen av rätten” förklarar Micke. Och visst har han rätt. Litet, delikat och njutningsfullt.
Eftersom jag placerats vid den inre pubdisken blir jag direkt uppmärksam på kylarna som trängs där bakom. Till min förvåning är dom till bredden fyllda med allehanda ölflaskor av minst sagt udda stilar.
Marcus Fransman, ölnörd och även han delägare, svarar glatt på mina frågor kring den kanske lite udda satsningen.
“Vi gör en rejäl satsning på ölutbudet här” säger han. Och det är minsann mycket tydligt. “Jag driver även en pub i Vetlanda sedan fem år och där stoltserar vi med över 200 sorter. Än så länge har vi begränsat oss lite här… bara 90 olika flasksorter”.
Imponerande tänker jag.  “Vi har även ett ölpaket till våra avsmakningsmenyer” berättar Marcus vidare.
Stämningen är god och vi hinner just börja gå in på öltrender i diskussionen när varmrätten seglar in. Ekologiskt innanlår från Ydre med en jordärtskockspurée och semitorkad tomat. Här får man köttet i två versioner: en rosastekt del och en som är långkokt i portvin. Smaken är välbalanserad och jag förstår genast varför man valt att snåla in på den annars så vanliga bean. Köttet talar för sig själv.Ganska snart har jag rensat tallriken och jag får frågan om jag önskar dessert eller kanske lite ost. Jag motstår en impuls att välja både ock, utan låter köket bestämma. “Då blir det vår plommondessert” svarar Micke bestämt.Såklart jag blir nöjd även med slutklämmen. På en sprödbakad mandelbotten ligger vackert uppradade rominlagda plommonbitar med knaprigt torkade plommonskal på toppen och jag blir inte mindre imponerad av amarettomjölken som hälls ovanpå. “Den köper vi direkt av bonden i Ryssby” förklarar Micke. Med dryckesvalet kan jag inte smita undan Marcus entusiasm.  Det blir en Timmermans Pêche, serverad i champagneglas.

Efter intagen dessert är jag nöjd. Mycket nöjd. Grattis Nässjö! Här har ni en krog att vara stolta över. Och för er som inte bor i Småland så är det definitivt värt en liten resa.

ps.Vita Amandi ägs och drivs av tre gamla barndomsvänner. Marcus Franson i baren, Micke Nordström i matsalen och Martin Göthe i köket.
Vita Amandi - värt en resa - DinVinguide | DinVinguide.se