Redaktionen

Lax med balsamico- och chiliglaze med fänkålssallad och rostade rotfrukter

| 23 November 20:22

Det här är en smakrik och mycket god rätt som passar till vardags som till fest. Serverade laxen med fänkålssallad och timjanrostade rotfrukter. Det är värt att köpa Saltå Crema di Balsamico Bianco, den har en fantastisk smak utan några tillsatser.

Lax med balsamico- och chiliglace, fänkålssallad och rostade rotfrukter 4 port

800 g blandade rotfrukter, i bitar

timjan

salt

olja

600 g vildfångad skinnfri laxfilé (MSC-märkt), i portionsbitar

1 röd chili

1 vitlöksklyfta

1 apelsin

2 msk Saltå Crema di Balsamico Bianco

2 msk + 1 msk Saltå Olivolja Classico

salt

peppar

1 fänkål

1 msk hackad dill, färsk eller fryst

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form och strö över timjan och salt, ringla över olivolja. Rosta ca 30 min eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg. Finhacka chilin, behåll kärnorna om du vill ha det starkt. Finhacka vitlöken. Skölj apelsinen och finriv det yttersta skalet. Blanda ihop balsamico, olivolja, chili, vitlök och apelsinskal. Pressa i saften från en halv apelsin. Smaka av glazen med salt och peppar. Lägg laxen i en ugnsfast form. Häll över glazen. Baka laxen mitt i ugnen 8-10 min på 200 grader eller tills den är precis tillagad. Skär under tiden fänkålen tunt. Pressa över saft från den andra halvan av apelsinen, salta, peppra och ringla över någon matsked olivolja. Vänd ner den hackade dillen. Blanda runt och smaka av. Servera laxen med rostade rotfrukter, skyn från laxen och fänkålssalladen.

(Recept: Saltå Kvarn)