Redaktionen

Lammstek med rosmarin, citron och vitlök

| 8 April 21:36

Årets påsklamm fylldes med en röra av färsk rosmarin, vitlök, citron, salt och olja. Enligt provsmakarna den godaste lammstek dom smakat, vilket är ett fantastiskt betyg. Skar upp steken fyllde den med rosmarinröran. Brynte steken och smorde in den med ytterligare rosmarinolja innan den åkte in i ugnen. Innertemperatur 55 grader gav en mycket saftig stek.

Lammstek med rosmarin, citron och vitlök 6 port

1 1/2 kg lammstek utan ben

Fyllning:

3 rejäla kvistar rosmarin, plockade blad

5 vitlöksklyftor

1 citron, rivet skal

2 tsk flingsalt

svartpeppar

2 msk olivolja

Örtolja:

1 rejäl kvist rosmarin

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

1 tsk flingsalt

Stekning:

olja

salt

peppar

Sätt ugnen på 120°C eller högre temperatur om du har kort om tid. Skär upp lammsteken så den blir till en “platta” som kan fyllas. Mortla samman ingredienserna till fyllningen. Börja med att krossa rosmarin, vitlök och salt. Tillsätt sedan citron, peppar och olja. Bred ut fyllningen över lammsteken. Rulla ihop steken och bind ihop med bomullsgarn. Salta och peppra steken väl runt om och bryn sedan i olja på hög värme i en stekpanna. Lägg steken i en ugnsform. Mortla ihop örtoljan. Börja med rosmarin, vitlök och salt. Tillsätt sedan oljan. Smörj in steken med oljan. Sätt in steken i mitten av ugnen och stick in en ugnstermometer i mitten av steken. Beräkna att det tar ca 2 – 2 1/2 timme. Ta ut steken vid 55 graders innertemperatur och låt vila en stund. Ta bort garnet och skiva steken i tunna skivor.