Redaktionen

Detta har hänt i Culinary Olympics Erfurt 2012

| 8 October 22:18
Culinary Olympics är i full gång i Erfurt och medaljerna ramlar in till Sverige. Här är en resumé över vad som hänt de senaste dagarna.
Hur lagen placerar sig slutgiltigt avslöjas först på onsdag då alla poäng är räknade.
Ännu vet lagen ingenting om hur de har placerat sig totalt sett i tävlingen, då OS är uppbyggt kring att ett antal guld-, silver- och bronsmedaljer delas ut varje dag. Dessa indikerar endast att laget presterat inom ett visst poängintervall, exempelvis ges guld för prestationer över 95 poäng. Den totala poängen avslöjas först på onsdag under prisceremonin.

GULD Svenska Kocklandslaget – Nationella lag

Under måndagen presenterade Svenska Kocklandslaget sitt kalla bord och fick guld. På Facebook skriver Kocklandslaget -Om ni inte fångat det så scorade Sverige mer än 270 poäng av 300 möjliga. Hur mycket vet vi först på onsdag vid avslutning och prisceremoni. Men ensamma om GULD-diplomnivå efter två dagar är stort och skön kudde inför Varmköket imorrn.

Efter visningen av kalla bordet skriver de vidare -Så! Nu landat dagen efter urladdningen med Kalla Bordet. Det bästa jag sett i OS och VM i modern tid. Superlativen haglar från alla kanter. TV och andra media ägnar skönt mycket tid till Sveriges bord. Kan Sverige och mat från Sverige få bättre PR?! Förutom media har vi 1300 kockar från hela världen som bär budskapet och bilderna med sig hem.

Imorgon drar varma bordet igång och viktigt att komma ihåg är att det ger lika många poäng som det kalla bordet. Läs mer om Kocklandslaget i Erfurt här.
GULD Juniorkocklandslaget

Laget tävlade i varmköket under söndagen. En tvårätters meny skulle tillagas för 90 personer på fem och en halvtimme.

Meny varmköket

Förrätt

Vegetarisk tarte på svamp och jordärtskocka med dragonkräm

Varmrätt

Bakad och stekt långa med kålterrin och potatis

På Twitter rapporterade lagkaptenen Rodrigo Perez -Det kändes så jädra bra!

“Kalla Bordet” handlar mer om det visuella där rätterna måste se spektakulära ut.

Lagledare Rodrigo Perez, Bernard Olsson, Emma Erlandsson, Isak Oldenburg, Pi Nghi Thanh Le, Robert Sjöberg, Sebastian Gibrand

Storköksklassen

Hårda kriterier
Menyn får maximalt kosta 35 kr (3,50 EUR) per person och ska bestå av en soppa till förrätt, en varmrätt av vardera kött, fisk och vegetariskt, en salladsbuffé och en dessert. Allt ska dessutom vara gott, innovativt, näringsrikt och vackert presenterat. Under tävlingen ska alla lag tillaga sin meny för 150 personer på högst fem timmar. Råvarorna får bestå av max 50 procent halvfabrikat. Laget bedöms även för hantverk, ledarskap, och hygien i köket. För att få maximalt med poäng gäller även att kockarna utstrålar harmoni och glädje.
GULD Team Sabis – storköksklassen
Lagets tema – ”The Nordic garden”, en meny med inspiration från nordisk trädgård och natur gick hem hos domarna. I och med guldet har Team Sabis även kvalificerat sig till onsdagens prisutdelning med möjlighet att vinna ytterligare ett guld för hela kategorin Community Catering.– Det känns helt fantastiskt, säger Natasa Hodic Jansson, kökschef för laget. Vi har tränat så länge och hela tiden gjort vårt yttersta för att finslipa på detaljerna. Att vinna ett individuellt guld bekräftar att juryn tyckte att vår meny höll hög kvalitet, var genomtänkt och höll en röd tråd.Förutom Natasa bestod laget av Rickard Lundberg, Mikael Wilén och Jens Paulsson, samt Roger Carlsson.I kategorin Community Catering gäller det att laga god mat av bra råvaror till många människor inom en budget på 3,50 €/person. Laget bedöms för hantverk, ledarskap, och hygien i köket. För att få maximalt med poäng gäller även att kockarna utstrålar harmoni och glädje. Menyn ska bestå av en soppa till förrätt, en varmrätt – gästens val av fisk, kött eller vegetariskt, en salladsbuffé och en dessert. Det deltagande laget har möjlighet att vinna två guld – ett individuellt och ett för hela kategorin.

Meny

Förrätt
Kall Jordärtskockasoppa smaksatt med sherry och krutonger
samt persiljeolja

Varmrätt
Lättrökt lax på saltbädd med granskott och söt dillsås
eller
Savoykålslindad svensk älg och viltsås
eller
Kantarellfylld potatisroulad med brynt smör och lingon

Tillbehör
Varm svampsallad med svartrot, smålök och saltbakad rattepotatis
Dinkelrisotto med pumpa och svenskt äpple
Ekologiska morötter, smaksatta med svenska trädgårdsörter

Salladsbord
Sötsyrlig limespetsad rödkålssallad
Morotssallad med rostade hasselnötter och soltorkade lingon
Pikant fänkål- och quinoabönssallad med vattenmelonrättika och senapsfrö
Dillmarinerad ekologisk gurka med bönor
Blandsallad
Messmörsdressing – Vit balsamicovinaigrette – Enbärsströssel

Dessert
Malt- och chokladtryffelkaka med vinbärsmousse

SILVER Team Swedish School Restaurants – storköksklassen

Teamet är det första lag bestående av skolkockar som någonsin tävlat i OS. Fredrik Kämpenberg Virginska skolan Örebro, Even Bakke Lindåsskolan Billdal, Michael Bäckman Annerstaskolan Huddinge, Martin Karlsson Kavelbrogymnasiet Skövde och Lyndon Bruce McLeod Apladalsskolan Värnamo.

- Vi förlorade inte ett guld i dagens deltävling, men vann ett silver! Svensk skolmat rockar! säger laget på Facebook.

Nordiska smaker på Skolkockslagets meny
”Team Swedish School Restaurants” meny består av nordiska smaker och är typisk för den skolmat som kockarna serverar i sina skolkök.

Fazer Culinary Team

I storköksklassen tävlar även Fazer Culinary Team, tisdagen den 9 oktober drar de igång. Alla deltagande lag har samma förutsättningar, däremot får varje lag välja sitt eget tema på menyn. Fazer Culinary Team har valt att fokusera på nordiska smakupplevelser med temat “Genom djupa hav och gröna skogar”.

Meny

Jordärtskocksoppa
med räkor, kålrot och jordärtskocka vända i räkolja och dill

Rödbeta & Matkornboll
fylld med svensk getost, bakad pumpa och hjortronkesella,
garnerad med hjortronmylta och persilja

Strömming
gräddfil- och senapsmarinerad med potatispuré, sallad på gurka, fänkål och äpple, raspad pepparrot, farinsockerrörda lingon och brynt smör

Reninnanlår
späck- och örtlindad med kantarellfylld rulle på vita rotfrukter, – palsternacka, persiljerot, selleri och potatis rullad i nötgremolata – chips på Västerbottenost, messmörssky, serveras med syltad rödlök

Chokladmousse
med Fazermint, vit choklad och citron, varvad med havtornsgele och marinerade päron, havresmuldeg och lakritsnougatine

SILVER Skåne Kulinar

Läs mer här.

Jag håller mig uppdaterad och rapporterar vidare om vad som händer i Culinary Olympics i Erfurt 2012. Håll tummarna!