Polentakaka med citron, jordgubbar och grädde

Polentakaka med citron, jordgubbar och grädde

Jag åt en helt magisk citronpolentakaka på Pocket i Stockholm. Jag beslutade mig för att baka en egen och herrejesus så gott det blev. Det här är en kaka med frisk smak av citron och med textur av polentan. Jag tyckte att en klick grädde tog ner syran en smula och jordgubbarna bidrog med en fruktig söt smak. Kakan är helt glutenfri och kan lätt göras laktosfri med mjölkfritt smör. Passar perfekt som en maffig sommartårta med grädde och färska bär ovanpå.

Polentakaka med citron, jordgubbar och grädde

Polentakaka med citron, jordgubbar och grädde 1 kaka

200 g smör + lite till formen

200 g strösocker

200 g mandelmjöl

100 g polenta

1 1/2 tesked bakpulver

3 ägg

2 citroner, rivet skal (spara saften)

Sirap:
2 citroner, saften

150 g florsocker

Tillbehör:

jordgubbar

vispad grädde

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter, och smöra både pappret och kanterna på formen. Vispa smöret vitt tillsammans med strösockret. Blanda den malda mandeln med polenta och bakpulver i en annan skål. Blanda i lite av de torra ingredienserna med smörblandningen. Blanda sedan i ett ägg, lite mer torra ingredienser, nästa ägg osv tills allt är blandat. Rör i citronskalet och häll över smeten i formen. Grädda 40 minuter. Ta ut formen och låt svalna på ett galler.

Värm citronjuice och florsocker i en kastrull till sockret smält. Stick många små hål i kakan (som fortfarande är i formen) med baksidan av t ex en tesked. Häll citronsirapen över kakan och låt den sugas in medan både kaka och sirap är varma. Låt kakan svalna innan du lossar den från formen och serverar.

Polentakaka med citron, jordgubbar och grädde - DinVinguide | DinVinguide.se