Lagringsviner för 100-lappen

Lagringsviner för 100-lappen

Lagringsviner för 100-lappen

Lagra eller inte lagra? Det är frågan. Många gånger är det en smaksak. Vill jag ha ett ungt, tight och lite strävare vin. Eller föredrar jag ett utvecklat vin, med smak av torkad frukt, kanske lite höstlöv, skog och mjukare tanniner. Det är helt upp till dig och vad du har på tallriken.

För att lagra ett vin, krävs dock struktur, bra syra och tanniner. Kvalité, druvsort och växtplats är också faktorer som spelar in. En del druvor lämpar sig extra bra för lagring, t.ex riesling och tannat, som ni kommer få tips om nedan.
En bra och jämn årgång är också av betydelse. De riktigt varma åren, 2003 är ett bra exempel i Europa, gynnar sig inte lika bra för lagring. Titta hellre efter svalare och mer eleganta årgångar.

Hur mycket bör vinet kosta då? Ja, hur mycket som helst! Dyrare vin är inte nödvändigtvis bättre, men indikerar en viss kvalité och kanske måste lagras för att de är så stora och strama. Men om vi är nybörjare och vill ha en lite enklare och inte för kostsam start, lägger vi oss vid 100-kronorsstrecket. En 100-lapp kan ge stora upplevelser tillbaka, med lite tid och tålamod.

Vitt för en 100-lapp

Von Winning Win Win Riesling Trocken 2012, nr 79394. 129 kr. BS
100 % riesling från Pfalz, Tyskland. Urläcker och alldeles underbar att dricka idag, med sin friska frukt, djup och koncentration. Men visst går den att spara just tack vare dessa komponenter. Bra prissatt, men titta gärna efter producentens andra viner som också ligger i beställningssortimentet.

79394

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2013, nr 5562. 105 kr. FS
100 % chardonnay från Chablis, Bourgogne. Clotilde var tidigare vinmakare hos Brocard i Chablis, men gör numera egna, mycket friska och strama viner. Den svåra årgången 2013 till trots, har hon fått till ett elegant vin med massor av mineral, citrus och gröna äpplen.

560688

José Pariente Verdejo 2012, nr 79658. 122 kr, säljs i kolli om 6 st. BS
100 % verdejo från Rueda, Spanien. Lagra vitt från Spanien? Absolut, särskilt om det är en kvalitetsproducent som José Pariente och särskilt verdejo. Druvan har vissa likheter med riesling, tack vare syra, mineralitet och pigga citrusfrukt. Pariente gör lagringsdugliga viner med längd, elegans och friskhet.

Rött för en 100-lapp

Château Bouscassé 2009, nr 2204. 109 kr. FS
50 % tannat, 26 % cabernet sauvignon och 24 % cabernet franc från Madiran, sydvästra Frankrike.
Producenten Alain Brumont är mannen som vågade satsa på tannat, denna tuffa och lite bråkiga druva. Det gjorda han rätt i. Detta vin kan lagras i 10-15 år, om man så vill. Idag är det stramt, tätt och packat med mörk, djup frukt.

243594

Synthesi 2009, nr 2314. 99 kr. Finns i utvalda butiker.
100 % aglianico från Basilicata, Italien. Rustikt, tufft, stramt och personligt. Jag gillar sådana viner, särskilt när de kostar 99 kr. Agliancodruvorna har fått växa på vulkaniska jordar, vilket gett ett kraftfullt vin fyllt med toner av örter, sura körsbär och mineral.

Ramnista Xinomavro 2009, nr 2070. 99 kr. FS
100 % xinomavro från Makedonien, Grekland. En av de bästa och roligaste släppen i vårlanseringen i mars. Egen stil, som påminner och både nebbiolo och vinerna från Etna. Kryddigt, mustigt och stramt med stadiga tanniner och friska röda bär. Producenten var på besök i samband med lanseringen och gav oss möjlighet att prova äldre årgångar, som var helt magiska. Missa inte detta vin mina vänner!

805455

Lagringsviner för 100-lappen - DinVinguide Lagringsviner för 100-lappen | DinVinguide.se