Baroloskolan – Borgogno ett av de klassiska vinhusen

I Piemonte finns den historiska och idag pånyttfödda producenten Borgogno. Det hela startade redan år 1761.



Baroloskolan – Borgogno ett av de klassiska vinhusen
Bild från DinVinGuide

Borgogno i Barolo

Borgogno är ett av de äldsta och mest traditionstunga namnen i Langhe. Det hela startade med Bartolomeo Borgogno som började göra vin redan år 1761. När Italien firade sin tillblivelse som ett nytt och enat land 1861 så skålade man i Barolo från Borgogno som var ett känt namn för kvalitetsviner. Man kunde då fira två jubileum samma år. Ett nytt land och en producent med hundra år på nacken.

Efter detta så har mycket vatten runnit under broarna. Under många år var Borgognos viner ansedda som riktigt bra där Borgogno bar vidare på en tradition med ursprung och kvalitet. Efter att flera olika generationer drivit firman och man kommit längre och längre från det ursprungliga så blev kvaliteten på vinerna lidande. Under senare delen av 1900-talet hade vinhuset bara sin historia att stoltsera med. Vinerna var faktiskt inte riktigt på topp och de saknade fräschör och liv. Omdömena var att huset stod för tradition, men utan fokus på kvalitet.

Under 2008 förvärvade familjen Farinetti denna ärevördiga producent och gjorde Barolo en välgärning. Oscar Farinetti, som kommer från trakten, är en utpräglad entreprenör och affärsman. Han gjorde sig en förmögenhet på att sälja elektronik i Italien och då han sålde sin kedja av elektronikbutiker så frigjorde han kapital. Oscar med familj ville göra vin och förvärvade två vinproducenter – det stora kända vinhuset Fontanafredda och det mindre Borgogno. Oscar Farinetti är känd för sitt kunnande inom marknadsföring, distribution och kvalitetstänkande. Denna skicklighet har kommit väl till sin rätt för Borgogno.

 

Bild från DinVinGuide

Den då mycket unga Andrea Farinetti, (se bilden ovan) fick uppdraget att göra ett modernare vin på Borgogno. Att Oscar gav sonen, som då var helt nyutexaminerade oenolog, uppdraget gav genklang i hela Piemonte. Många skakade på huvudet och undrade vad komma skulle. Det visade sig dock vara ett lyckat drag då ungdom och marknadskänsla gav nytt liv till denna lite avsomnade producent. Den traditionella vinmakningen har därmed fått maka på sig för ett mer modernt tänkande. Vinerna behöver inte längre vänta i källaren många år för att visa upp sig utan kan idag drickas betydligt yngre. På tal om källare så har Borgogno en av regionens äldsta och mest välsorterade vinkällare med gamla årgångar. Ett lyckat beslut att spara en ansenlig mängd viner från varje årgång togs för många år sedan och ett bibliotek av årgångar byggdes, vilket är värdefullt idag.

Planterad vingårdsareal uppgår till 16 hektar, så Andrea har en hel del olika typer av druvor att arbeta med. Borgogno har hela fem olika cru vingårdar. Detta var ju en av de viktiga aspekterna, förutom vinhuset Borgonos historia, som Oscar Farinetti såg som attraktivt. Vingårdar i cru lägena Liste, Cannubi, Fossati, Cannubi San Lorenzo och San Pietro Delle Viole gör många andra producenter av Barolo avundsjuka.

Borgogno ligger mycket strategiskt beläget mitt i samhället. Barolo är ett lite sömnigt samhälle som blommar upp under tryffeltiden under hösten. Det går inte att undvika att hitta hit när man besöker Barolo. Ta gärna hissen upp på taket och beundra den vackra utsikten (bild nedan). Vingårdarna omringar samhället och man förstår då vilken central roll vinet har här i Barolo. En klar dag kan man se de Alpernas toppar.

Bild från DinVinGuide

Mitt i Barolo ligger det gamla palatset eller borgen som även fungerade som en försvarsanläggning (bild nedan). I dag är det en samlingsplats för alla baroloproducenter och ett museum finns i huset som visar Barolons utveckling och historia.

Bild från DinVinGuide

Det finns ett antal olika viner från vinproducenten Borgogno på Systembolaget. Man kan välja på druvorna nebbiolo och barbera.

2013 Langhe Rosso, #70384, 99 kronor.

Ett standardvin för vardagen, men på hög nivå. Druvblandningen är en kompott på barbera, merlot, freisa och dolcetto. Rosson är ett bärigt vin med mjuka tanniner trots att det kommer från Langhe med sina tanninrika baroloviner. Den relativt lätta fathanteringen på större fat ger vinet en fin ryggrad. Bra matvin till vardagen utan tillstymmelse av sötma, vilket jag gillar.

2013 Barbera d’Alba Superiore, #74201, 149 kronor.

Barbera var traditionellt vinet som bara dracks av vinbönderna själva. Idag har druvan och vinet fått en renässans. När man vistas i Langhe, som jag ofta gör, lär man sig att många producenter har en klockarkärlek till druvan barbera. Många av de äldre vinmakarna minns att nebbiolovinet (läs Barolo eller Barbaresco) var ett vin till söndagen medan barbera- och dolcettovinet var vinet för vardagen. Jag provade nyligen detta vin tillsammans med en pasta gjord på lövbiff, lök, svamp och persilja – det satt som en smäck. Vinet är bärigt med en lätt doft av tobak och kryddor. Smaken är fyllig med hög syra, som alltid druvan barbera har, med aromer av körsbär, björnbär och blåbär. Tanninerna är lätta som vanligt och vinet kan drickas direkt utan krav på lagring. Ett utpräglat matvin med härlig syra utan sötma och ett vin som gifter sig med den svenska gastronomin.

2013 Langhe Nebbiolo, #76700, 199 kronor.

Lite vanvördigt kan man kalla en Langhe Nebbiolo en minibarolo. Oftast kommer frukten från nyligen planterade vingårdar med druvor som inte nått den fullständiga komplexitet som vinmakaren önskar. Ofta kommer druvorna från kända cru lägen, liksom detta vin. Doften är omisskännlig nebbiolo med rosor, lingon, te och en kryddighet. Smaken är rik på mogna plommon och körsbär. Syran är hög med markerade tanniner och relativt långt avslut. Det är ett utmärkt matvin utan störande restsötma. En liten Barolo för den goda middagen med ett modest pris.

2011 Barolo, #75148, 349 kronor.

Årgång 2011 är en öppen och generös årgång, en restaurangårgång som man ibland säger i Langhe. Doften är fylld av körsbär, plommon, rosor och fatkaraktär. Smaken är stram som en bra Barolo ska ha, med mycket tanniner i strukturen. Andrea Farinetti har här valt att lagra vinet på stora slovenska ekfat i fyra år, sk “bottis”. Detta vin passar till den mer avancerade måltiden. Vinet har mycket tannin och passar perfekt till lamm och nötkött. Druvorna kommer från vinhuset Borgognos fem olika cru lägen. Vinet klarar lätt av fem till sju års lagring i källaren för den tålmodige.

 

 

Baroloskolan-Borgogno-Dinvinguide.se | DinVinguide.se