- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Italiens bästa druvor – Sangiovese di Romagna
Italiens bästa druvor – Sangiovese di Romagna

Sangiovese di Romagna;
Druvan odlas framförallt i regionen Emilia Romagna, som ligger längs Adriatiska havets kust i nordöstliga Italien. Regionens huvudstad är Bologna. Området har haft vindruvor som gröda för vinproduktion långt tillbaka i tiden, till och med långt före Romarnas tid. Redan Etruskerna odlade vin här så långt tillbaka som omkring 700 fKr. De bästa vinerna har sitt ursprung från Appeninernas böljande sluttningar, ner mot Adriatiska havet. Druvan odlas även på de mer sandiga slätterna nära havet där man finner ett varmare och fuktigare klimat. Personligen tycker jag att de druvor som växer på sluttningarna på 200-600 meters höjd över havet ger de bästa och mest komplexa vinerna.
Druvan är en släkting till Toscanas mer kända sangiovese- och brunellodruva. På sedvanligt sätt kräver druvan kärlek och förståelse om var den ska planteras och hur den ska skördas. När Sangiovese di Romagna hamnar i rätta händer och i rätt miljö är vinerna av högsta klass.
Sangiovese di Romagna och mat.
Italien har en skatt av ursprungliga druvor till skillnad mot många andra länder som anammat och använder sig av internationella druvsorter. Nu ska det erkännas att det vi i dagligt tal benämner internationella druvsorter är ju till övervägande del franska druvtyper. Dessa druvor, såsom chardonnay och cabernet sauvignon, har världens vinodlare gjort till sina men kändisskapet skapades ursprungligen i Frankrike.
Ja, mat och Sangiovese di Romagna då. Sangiovese tillsammans med Piemontes kungliga druva nebbiolo, är de druvtyper som passar bäst till mat. Italienarna är ju inte bara mästare på vin utan även kulinariska experter. Emilia Romagna kan man kanske även utse till Italiens matmecka. Många kanske har invändningar mot detta men Emilia Romagna har en skatt i sina matvaror. Tänk bara Spagetti Bolognese, Parmaskinka, Mortadella, Parmesanost och Cullatello samt mycket mera. Få ställen i världen kan utmana en riktig “antipasti” från Emilia Romagna i kvalité och mångfald. Mat och vin hör ihop och Sangiovese di Romagna och mat hör sannerligen ihop. Vad passar bättre till en pastarätt om inte ett lite syrligt och fruktigt vin med karaktärsfullt djup gjort på Sangiovese di Romagna.
Det finns tyvärr en liten vrångbild om regionen Emilia Romagnas viner. Det hör till historien att regionen tidigare bara förmådde att göra enklare rustika skapelser. Men idag har regionen en levande och framtidsinriktad vinproduktion med hög kvalitet.
Sangiovese di Romagna och priser.
Generellt har inte regionens viner samma nimbus och kändisskap som Chiantis och Montalcinos viner har. Nu är det heller inte exakt samma druvtyp och vinregionernas karaktär och terroir skiljer sig något åt. Men jag vill dock påstå att man får mycket för pengarna vad gäller kvalitet när man väljer en butelj gjord på druvan Sangiovese di Romagna.
Tips på viner på Sangiovese di Romagna från Emilia Romagna på Systembolaget.
Prugneto Sangiovese Superiore #2313, 85 kronor
Il Nespoli #73595, 139 kronor
Pruno #74021, 268 kronor