Allegrini: 7 nyanser av corvina och Valpolicella

Jag är inte känd som en amarone-älskare. För att vara ärlig kommer jag inte riktigt ihåg när jag skrev om amarone senast. Med det sagt, amarone kan vara riktigt bra, mycket av det som letar sig upp hit till Sverige är dock ganska mediokert, översockrat, obalanserat och ointressant. En producent jag gärna går till när det kommer till Valpolicella är Allegrini. De gör traditionella viner, välproducerade viner och riktigt goda viner med bra balans. DinVinguide.se träffade Marilisa Allegrini och provade igenom deras viner. Detta är vad vi kom fram till!
Allegrini: 7 nyanser av corvina och Valpolicella

Vertikaler kan vara olika saker. När det kommer till vin handlar det oftast om att prova olika årgångar av samma vin. När DinVinguide.se mötte upp med Marilisa Allegrini provade vi på ett annat sätt, olika uttryck av druvan corvina från olika delar av Valpolicella.

Valpolicella

Valpolicella i Veneto är idag mest känt för vinerna amarone och ripasso. Det görs dock många andra stilar av vin i området som, gemensamt för de flesta är dock druvan corvina.

Amaroneorginalet är vinstilen recioto. Det är en stil som idag få känner till. Det är ett sött rött vin, ofta med mer än 100 gram restsocker. Det är ett vin gjort på torkade druvor med en djup koncentrerad smak och en nästan krämig struktur.

Bild från DinVinGuideAllegrini gör ett reciotovin som är njutningsfullt, spännande, smakrikt och elegant. Amarone var i sig något av ett misstag. Ett torrt recioto där sockret jäst ut. Det kom dock med tiden att bli en succé. Allegrinis första Amarone gjordes redan 1950.

Corvina är en mångfacetterad druva men med en tydlig röd tråd.

Druvan ger viner med en syrlig körsbärssmak och mjuka tanniner. I lättare viner kan det också finnas lite jordgubbstoner och lila blommor.

För att bygga upp olika vinstilar används andra druvor. De kan till exempel ge mer struktur, mer tanniner eller mer färg. Ett annat sätt är att torka druvorna för att ge mer djup, smak och komplexitet, som i vinerna recioto eller amarone samt ripasso.

Sju viner från Allegrini

Som jag skrev ovan dricker jag inte mycket amarone eller torra viner gjorda av torkade druvor. De tenderar att vara för svulstiga, för stora och för tunga. Allegrini gör dock viner i en mer traditionell stil. De är viner med mycket smak och kraft men också med en fin fräschör som balanserar dem.

De viner som överraskade mig mest är dock de två enklare vinerna. Valpolicella Classico, som är oekad och Valpolicella Superiore, med lite mer struktur. Detta är två utmärkta vardagsviner med en härlig smak, enkla, rena och fräscha och välbalanserade.

Italienskt rött vin

Valpolicella Classico 2016, 139:-, Nr 95093, Systembolaget

Detta är ett fräscht vin, helt oekat, ett traditionellt vin från området. Ärligt, jag vill se mer viner av denna typ. Här kan du verkligen känna hur corvina-druvan smakar, även om det också innehåller lite rondinella och molinara.

Det här är ett utmärkt pizza eller pastavin. Fruktigt, ungt och drivet. Det har en fin syra och lite bett i tanninerna och är lite busigt. Frukten och fräschören är i centrum. Perfekt vardagsvin!

Italienskt rött vin

Valpolicella superiore 2015, 119:-, Nr 6010, Systembolaget

Ytterligare ett lite enklare vin med mycket personlighet och karaktär. Här backas fruktigheten upp med ekfatsstruktur och en lätt ekfatskyss.

Körsbärssmaken står i centrum men tonen är lite mörkare och dovare än i vinet ovan. Det finns en härlig örtig ton med drag åt det mintiga och aromatiska. Det har tydliga tanniner och i avslutet finns en fin ton av valnötter och en liten beska. Utmärkt till grillat kött och grytor.

Italienskt rött vin

Palazzo della Torre 2013, 149:-, Nr 74997, Systembolaget

Detta är ett tidigt experimentvin från Allegrini. Det lanserades redan 1978 och är gjort på en lite ovanlig blend: corvina, rondinella och sangiovese. Det är dock inte helt ovanligt att det funnits några procent av sangiovese i Valpolicellas viner. Druvorna går bra ihop.

I vinet finns lite torkade druvor (ca 30% av de 70% som utgörs av vin på corvina). Det är vad som kallas en föregångare till ripasso som kom några år senare.

Vi provade Palazzo della Torre årgång 2014 (just nu säljs årgång 2013). Det är lite av en klassiker som funnits länge på bolaget. Här finns mörka syrliga körsbärstoner kombinerat med svarta vinbär och björnbär. Vinet har lite tuffare tanniner, kantade av integrerade ekfatstoner, lite mocca och kakao. Eftersmaken är lång och har en hint av lite sötma. Årgången 2014 är tuff men just de torkade druvorna lyfter vinet.

Italienskt rött vin

La Grola 2014, 179:-, Nr 42334, Systembolaget

Detta är en favorit som jag ofta har hemma. Trots att årgång 2014 var tuff har Allegrini fått fram ett riktigt bra vin. Det har en härlig fräschör, fin körsbärsfruktighet kantat av lite svarta vinbär. Det har en lång eftersmak med mineralitet, kryddighet och fina örttoner. Här finns elegans och komplexitet och ekfatsstruktur. Det som får detta vin att flyga är fräschören och balansen.

Det är vin som passar till mycket. Till stekt och grillat kött, till grytor och som sällskapsvin. Det är elegant nog för den fina festen, det är komplext nog för kontemplation men det är inte svårt eller komplicerat så det passar också för vardagen. Köp, njut och må bra!

Italienskt rött vin

La Poja 2011, 479:-, Nr 78999, Systembolaget

La Poja är det bästa läget av La Grola, som i sin tur är ett av de bästa vingårdslägena i Valpolicella. När det skapades fick det släppas som bordsvin, idag ses det som ett av Allegrinis flaggskepp. Det är för övrigt en av Valpolicellas absolut vackraste vingårdar med en magnifik utsikt.

Detta är ett ungt vin, jag skulle hålla på det i åtminstone 3-5 år. Frukten är intensiv och kraftfull vilket backas upp av en riktigt fin syra. Körsbärstonerna drar åt moreller vilket backas av viol. Vinet har en fin struktur med tydliga men mjuka tanniner, peppar toner och färska örter. Eftersmaken är lång och det finns en liten kvardröjande restsötma, vinet ligger kvar länge i gommen.

Låt det lufta länge för att uppnå riktigt bra balans. Jag hade provningsflaskan öppen i tre dagar, dag tre började hända grejor.

Italienskt rött vin

Allegrini Amarone della Classico Valpolicella 2013, 499:-, Nr 99509, Systembolaget

Smakrik, intensiv, ung med en lång djup nästan förförisk ton. I smaken finns mörka syrliga körsbär, mynta, violer, russin, dadlar. Eftersmaken är syrlig, lång och komplex med örtig eucalyptus som avslutas med en liten bitterhet. Fräschören ger elegans och frukten rullar in, det är en utmärkt balans mellan det unga och friska och det mörkare torkade fruktsmakerna.

Det är så här amarone ska smaka, stor, smakrik och elegant. Lagra den några år så kommer de mer komplexa tonerna komma fram mer. Även detta viner vinner på att luftas länge.

Att matcha med: vällagrad parmesan, lufttorkat kött (renhjärta är grymt), rostade salta mandlar. Min kollega Anders Levander svär att detta kommer matcha fantastiskt med matjessill, brynt smör och grovt rågbröd. Jag äter inte sill, men jag litar på herr Levander, så prova 😉

Italienskt rött vin

Giovanni Allegrini 2012 Recioto, 299:-, Privatimport

Valpolicella första kärlek är recioto. Nu tog jag kanske i men det är den första kärleken när det kommer till torkade druvor. Amarone må ha funnits ett tag medan ripasso knappt nått puberteten. Detta är da original!

Doften är intensiv, fruktig, aromatisk örtig och nästan påträngande. Det finns en volativ känsla i doften, kanske för att det är så mycket som pågår att det är svårt att sortera upp intrycken. Oavsett vilket, det finns något fängslande och pockande i detta vin. Wow!

Servera lite under rumstemperatur och låt det bli varmare i glaset, och känn hur det utvecklas. Inledningsvis är det nästan medicinalt kombinerat med en söt mör körsbärsfrukt och en blommig örtighet med drag av viol och lakrits. Det finns en liten alkoholhetta i avslutet  smaker av inlagda torkade frukter.

Detta är komplext men lättälskat, smakrikt men elegant, nästan krämigt men åndå fräscht. Det är Valpolicella, det är corvina, det är ett vin att uppleva, älska och njuta.

Magnus Reuterdahl

Allegrini: 7 nyanser av corvina och Valpolicella - DinVinguide | DinVinguide.se