Brancaia – en klassisk Chianti Classico

Jag hoppas och tror att 2017 innebär ett kliv tillbaka. Vanligtvis ska man hela tiden sträva och blicka framåt, men vi på DinVinguide.se vill hellre se att vi går tillbaka till det klassiska när det handlar om vin. Det hederliga. Till originalen. Back to basics helt enkelt. 
Brancaia – en klassisk Chianti Classico
Bild från DinVinGuide

Missförstå mig rätt. Nya druvor, nya vinländer, nya producenter, nya viner; ja allt det där är otroligt spännande. Det är nyheterna som driver vinvärlden framåt, men den behöver inte nödvändigtvis stanna där. För i allt det nya, trendiga och hippa finns en röd tråd – det genuina och ursprungliga. Många av de ”nya druvorna” är faktiskt sådana som har odlats i hundratals år och nu fått ett uppsving igen. De nya vinområdena har haft en lång tradition av vinproduktion, men nu upptäckts på nytt igen. Vi måste alltså inte uppfinna (vin)hjulet igen. Fast prova gammalt som nytt, ja gärna tack.

 

Chianti Classico är varken nytt eller trendigt. Men området kan ge oss fasligt goda och ärliga viner. Själva området Classico, som är en av Toscanas sex olika DOCG kategorier och delas in i fyra subzoner:

Radda in Chianti

Greve in Chianti

Gaiole in Chianti

Castellina in Chianti

En Classico kan innehålla upp mot 20 procent andra blåa druvor, som colorino, canaiolo, cabernet sauvignon och merlot. Även de gröna druvorna malvasia och trebbiano är tillåtna, upp till sex procent. 

 

Bild från DinVinGuide

Brancaia Chianti Classico innehåller däremot 100 procent livlig sangiovese. Inga fat, ingen tillsatt jäst. Bara egen frukt, som lagrats på en blandning av ståltankar och cement. Här är det frukten som ska skina. Frukten heter sangiovese – jupiters blod. Den blodiga synonymen kommer troligtvis från grekiskans ”sangius jovis”, som översätts till Jupiters blod. Den odlas i hela Italien, fast Toscana kommer alltid vara hjärtat för sangiovese.

Visst har vi provat Chianti Classico tidigare. Men kanske inte Brancaias Chianti Classico. Det är en nyhet för mig i alla fall. Vinet gjordes första gången 2013. Nu med årgång 2015, får även vi svenskar smaka. Grazie mille.

Casa Brancaia är en relativt ung vinfirma, särskilt i historiska Toscana. Bakom firman står paret Bruno och Birgitte Widmer, som köpet den övergivna gården i början på 1980-talet. De började i liten skala men fick snabbt uppmärksamhet för sina Chianti-viner. Investeringar gjordes, bland annat i ny mark i Maremma och när dottern i familjen – Barbara – var klar med sin oenologutbildning var det hon som tog över vinrodret. Idag odlar alltså Brancaia vin i både Chianti och Maremma. En Chianti Riserva finns redan i produktionen. Ett vin som enligt lag måste lagras på ekfat. Med sina nya Classico vill man fokusera på frukten, inget annat.

 

 

Bild från DinVinGuide

Vi korkar upp, sniffar och smakar. 

Vi bjuds på ordentliga syror och friska kärniga smaker av körsbärskärnor och även körsbären så klart. Här finns även plommon, vildhallon och en fin mineralsälta i eftersmaken. Det är renhet till max och mycket klassiskt. Ett vin med energi och lyster.

Det är ett renodlat matvin – de höga syrorna och den krispiga frukten skriker efter det italienska köket. Här tänker vi också klassiskt och tillbaka till det traditionella. Inga Michelinstjärnor, inga onödiga köksapparater eller laboratorium. Vi vill ha god lagad mat, punkt slut.

Skär upp tunna skivor fänkålssalami och lika tunna skivor av proscuitto och coppa. Vi måste ha ost till. Pecorino är gott och vinvänligt med sin sälta och krämighet. Så mycket mer behövs egentligen inte. Men visst, en tunn och spröd pizza med krämig mozzarella och tomatsås skulle jag inte säga nej till. Inte heller till tagliatelle med ragú på vildsvin. Från Toscana kommer även en pastarätt som innehåller parmesan och valnötter. Omfamnande, inlindande och lagom fet för att kräva ett friskt, rött vin. En gran farro – en krämig bönsoppa kommer också gilla Brancaia lika mycket som jag gör.

Bild från DinVinGuide
Brancaia - en klassisk Chianti Classico - DinVinguide | DinVinguide.se