- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Bränderna i Kalifornien
Bränderna i Kalifornien

Vi tog kontakt med Mikael Sjöblom, en svensk vinmakare som bor och jobbar i Napa.
Mikael Sjöblom flyttade till Napa i början på 2000-talet. Han är född i Stockholm och har egentligen en bakgrund inom IT-branschen. Ett yrke som innebar mycket resande, bland annat i vinregioner. Efter flera år av arbete i Belgien, Frankrike och England föddes tanken på att göra eget vin. Särskilt efter resorna som gick till Silicon Valley och Napa Valley. Mikael var redo att göra ett eget vin. Och inte vilket vin som helst; mousserande vin gjort på cabernet sauvignon. Så han sadlade om, flyttade till Napa och har gjort vin sedan dess. The American Dream i ett nötskal, men också en dröm som varit kantad av hårt arbete och flertalet naturkatastrofer.

Hur och var började egentligen bränderna?
De sista rapporterna berättar att det var ett elfel som startade bränderna och att det lokala elbolaget PG&E är ansvarig. Inga rapporter berättar om att bränderna var anlagda medvetet. Vi har haft en extrem torka i fyra år. Allt har varit torrt som fnöske. Den stora orsaken till att bränderna blev så våldsamma var att vi hade en extrem storm med orkanvindar som spred elden vilt, överallt. Jag har aldrig varit med om något liknande, under de år jag har bott här. Varma vindar blåste in österut från öknen. Till råga på allt var luftfuktigheten väldigt låg. Normalt tar sig bränder uppåt bergsluttningarna. Denna gång letade den sig ner mot samhällena. Totalt var det 22 bränder som härjade samtidigt.
Blev dina vingårdar drabbade? Ditt boende?
Ingenting av min utrustning eller mitt privathus tack och lov. Jag bor precis vi foten av Westwood Hills i Napa, en av de få kullar som inte brann. Men det brann precis bakom mig, bara några hundra meter bort. Jag är evigt tacksam för att jag klarade mig så bra.
Hur stora är skadorna, hur många är drabbade?
Till att börja med evakuerades mer än 90.000 människor. Alla har kunnat återvända hem, om de har ett hem kvar vill säga. Mer än 8.600 hus brann ner. 42 människor har rapporterats döda hittills och 58 personer är ännu saknade. Nu går man försiktigt igenom nedbrända hus och letar efter kvarlevor.
Är allt under kontroll nu, kan ni äntligen pusta ut och gå vidare?
Det är inte bara att gå vidare. Jag känner många som har blivit av med sina hem, det är stora tragedier.
Vi hade en gigantisk jordbävning här år 2014, så på sätt vis är vi vana vid naturkatastrofer, får jag tyvärr säga. Vi vet att när tv-kamerorna slutar filma och tidningarna slutar att skriva, tar det minst ett år – i detta fall ännu längre tid – innan samhället kommer tillbaka till status quo.
Att bygga upp allt kommer ta tid. Vi kan inte pusta ut ännu. Nu börjar arbetet. Alla hjälps åt. Inte bara finansiellt. Det kan även vara materiellt och genom att vara goda grannar. En tragedi som denna svetsar människor samman.
Hur går ni vidare i Sonoma och Napa? Vad kan vi göra för att stötta och hjälpa er?
Först och främst vill jag rikta ett stort tack, särskilt till de 11.000 brandmän som kom hit, faktiskt från hela världen, bland annat från Australien. De är dessvärre också vana vid stora bränder. Ett stort tack till The National Guard som hjälpte till att släcka bränderna. De bistod med 100 air tankers, stora plan, som bombade bränderna med vatten.
Det viktigaste är att vi nu får vår turistnäring tillbaka. Alla avbokade sina hotell naturligtvis. Nu är det högsäsong, skördetid och normalt en hektiskt period. Just nu är det väldigt tomt här. Många tror att allt har brunnit upp. Så är inte fallet. Vingårdarna står kvar.
Det brann inte i dalen i sig, det brann i bergen.
Det bästa man kan göra är att komma hit och njuta av god mat och gott vin. Kan ni inte det; köp vin från Napa och Sonoma. Det hjälper till väldigt mycket.
Hemsida Mikaels vingård: https://www.sjoeblom.com

Köp och skåla för Kalifornien
Det finns två viner från Mikael Sjöblom på Systembolaget. Vissa butiker har dem redan på hyllan, annars är det beställning som gäller.
Hans mousserande vin Chauvignon Reserve görs enligt champagnemetoden. Det finns inte tillgänglig i Sverige. En anledning att besöka Mikael i Napa kanske?
Chateaux Vadeaux 2013, nr 73245. 99 kr
Saftig, mustig och klassisk zinfandel – fast helt utan den onödiga sötman och kladdet som vi hittar i många viner idag. Fin kryddighet mixad med vildhallon, körsbär, mogna jordgubbar, torkade örter, lagerblad och balans. En litet kap för sina 99 kronor. Välgjort och helt torrt. Gott till helgens texmex, revbensspjäll, hemgjorda hamburgare och rostad pumpasoppa.
Chateaux Halleaux 2015, nr 74744. 119 kr
Chardonnay från Kalifornien är inte bara vaniljstinna ekfat och brynt smör numera. Det kan även vara fräscht, svalkande och balanserat. Som Chateaux Halleaux. Rostade hasselnötter och ett gäng tropiska frukter som ananas, syrlig mango samt en lättsam fathantering ingår i denna trevligt prissatta chardonnay.
Servera till halstrad lax, torskrygg med brynt smör, en gräddig fisksoppa och en höstsallad med rostade rotfrukter, pumpa, getost, svartkål och hasselnötter.
Här finns mer info om bränderna:
http://www.sfgate.com/wine/article/List-of-wineries-damaged-in-the-Wine-Country-fires-12267422.php