- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Montefalco Sagrantino 2014
Montefalco Sagrantino 2014

Italien, med sin storlek och vidsträckta areal, består av 20 regioner. Från det friska alpina norr som gränsar till Frankrike, Österrike och Schweiz bland annat.
Södra delarna är istället omringade av vatten, är varmare och har ett helt annat klimat. Mellersta Italien är mer präglat av kalla vintrar och heta somrar. Kontinentalklimat även kallat. Som regionen Umbrien till exempel. Här finns inga kuststräckor, men däremot många intressanta mikroklimat, jordmåner och inhemska druvor. Som unika sagrantino.
Varje år i februari anordnar konsortiet i Montefalco (ett litet distrikt i Umbrien) en provning för vinbranschen. En så kallad ”anteprima” där man får prova den senaste årgången av områdets viner och även äldre viner som en referens. Detta är en relativt vanligt företeelse i vinvärlden och ett bra tillfälle för både producenter och vinskribenter att träffas, prata vin och framför allt prova vin.
Jag har haft chansen att följa just druvan sagrantinos utveckling och årgångar i Montefalco vid ett flertal omgångar. Fokus detta år var nysläppta Montefalco Sagrantino 2014.
Den utskällda och regniga årgången. Men vad tycker producenterna i Montefalco? Jag passade på att fråga några av dem.
Lungarotti – har en känd vingård i Torgiano samt en relativt ny i Montefalco
– För vår del var 2014 bättre än 2013, berättar Grazia M. Cecchi, marknadsansvarig hos Lungarotti. Vi fick skörda tidigare, redan i mitten på augusti. Vinerna är generellt något ”lättare” med mer avrundade tanniner.
Le Cimate – ung firma som jobbar med hållbarhet i fokus
– 2014 var bra, berättar Paolo Bartoloni, som driver vingården. – Det var ett år vi inte behövde bekämpa de kända tanninerna lika hårt! Efter lagring så är vinerna mer öppna och tillgängliga än många andra årgångar. – 2017 är istället den utmanande årgången på senare tid, på grund av frosten under våren.
Perticaia – hör också till en de av nya, drivna firmorna som experimenterar mycket och gör spännande vita viner bland annat.
– Vi är nöjda med 2014, berättar Alessandro Meniconi, vinmakare. Vinerna är mer tillgängliga, samtidigt som de håller en hög kvalité. Vi producerade till och med mer vin det året. Frukten är intensiv, samtidigt som alkoholhalten är något lägre precis som tanninhalten.
Romanelli – en ung firma i utkanten av byn Montefalco som varit verksamma i cirka 10 år.
– För oss blev 2014 bra, mycket bättre än 2013. Våra vingårdar ligger i en något skyddad del, där det inte regnade lika mycket.
Moretti Omero – familjefirma som varit verksamma i 25 år och arbetar helt ekologiskt.
– 2014 var regnigt, under vintern, våren och sommaren. Temperaturerna var något lägre än normalt vilket bidrog till att druvorna mognade sakta – men säkert. Hösten jämnade ut sig med soliga dagar och svala nätter, som gav druvorna en möjlighet att behålla sin aromer. Perfekt för en sent mognande druva som sagrantino. Årgång 2014 är därför fylld med röda bär och uppfriskande syror.
Umbrien har alltså klarat sig relativt bra från det regniga och svala året 2014. Rent generellt upplevs många av vinerna lite friskare och svalare med något snällare – så snälla de nu kan bli – tanniner. För den som inte har provat sagrantino förrut, kan alltså 2014 var en bra introduktion.
Årgången har inte nått vårt svenska monopol än, med det finns andra pärlor i beställningssortimentet.
Mitt värmande torsdagstips: Fattoria ColSanto Montefalco di Sagrantino 2010, nr 72568. 365 kr
Sagrantino som fortfarande har sin kända struktur, uppfriskande syra och energi. Frukten har sakta börjat mogna och omvandlats från körsbär och lingon till lagerblad, anis, fikon, torkade örter och balsamico. Eftersmaken är parfymerad och förförisk med sin rökighet och tobaksdoft.
Lite fakta om Montefalco Sagrantino DOCG
Appellationen i sig är liten och står för bara sex procent av regionens totala vinproduktion. Vinerna från hela området står däremot för nästan 17 procent. Montefalco Sagrantino DOCG måste innehålla 100 procent sagrantino.
Det är ett senmognad druva, med tydliga tanniner och djupa fruktaromer som lingon, tranbär, körsbär och söta örter och kryddor. En unik stil som kräver sin vindrickare och lagring.
Appellationen fick DOC-status 1979 och slutligen DOCG år 1992.
För Montefalco Rosso DOC har en annan druva huvudrollen; sangiovese. Den har länge varit utspridd i området och måste ingå i minst 60 procent upp till 80 procent i vinet.
Resten av blenden ska bestå av 10-25 procent sagrantino. Upp till 30 procent andra druvor får ingå, som barbera, merlot med flera.