Södra Rhône – inte bara Chateaneuf-du-pape

Rhônedalen stoltserar med flera av vinvärlden finaste, och i vissa fall, dyraste distrikt. Cornas, Côte-Rôtie, Cornas och Chateaneuf-du-pape är några av kändisarna. DinVinguide vill gå lite djupare och prova något annat. DinVinguide går söderut. 
Södra Rhône – inte bara Chateaneuf-du-pape

Lirac

Strax nordväst om Avignon, och en bit sydväst från Chateaneuf-du-Pape, ligger Lirac. Appellationen sticker ut. Här produceras nämligen vitt, rött och rosé, vilket är sällsynt i Rhone. Lirac är dock litet. De står för endast 0,5 procent av den totala vinproduktionen i Rhonedalen.

Mitt vintips heter Domaine du Clos De Sixte Lirac 2012 (nr 73101, 159 kr). Vinet består av 50 % grenache, 35 % syrah och 15 % mourvedre. Firman bakom Clos du Sixte är Domaine Grand Veneur, som b.la har en bra Chateaneuf-du-Pape i det fasta sortimentet. 

Gården i Lirac köpte man i början på 2000-talet, mycket tack vare ett lägre pris än andra delar i Rhone. Jordmånen är dessutom liknande den i Chateaneuf-du-Pape. Vinet är mustigt och friskt, med intensiva toner av plommon, anis, torkade örter och skogsbär. Tanninerna är söta och eftersmaken lång och härlig. 

lirac

Gigondas

Gigondas hittar vi nordöst om Chateaneuf-du-Pape. Druvorna är ungefär de samma som hos storebror söderut. Olikheterna hittar vi istället i jordmånen och i landskapet. Gigondas jordmån har mycket kalk och vingårdar ligger på betydligt högre höjer än Chateaneuf-du-pape. Prismässigt ligger man också lägre.

Dags att korka upp något från Gigondas! Jag föreslår Gigondas Haut de Montmirail 2013 (nr 99313, 279 kr), från Domaine Brusset i Cairanne. En klassisk blend på mer än 50 % grenache och resterande mourvédre och syrah. Ett intensivt och rikt vin, vars syra ger en finfin fräschör och mineralsälta. Mustigt och tätt med skogsbär och cedertoner. Domaine Brusset är en familjefirma, som utöver Gigondas, även gör viner från Cairanne och Ventoux, vitt , rosé, sött och marc. You name it alltså. 

photoHautsMontmirail

Ventoux

På tal om Ventoux. Här ligger en personlig favorit. Saint Jean du Barroux. Tipsen kommer, håll ut. Ventoux ligger några mil öster om Avignon. Namnet kommer från Mont Ventoux, ett berg på 2000 meter. Där blåser det rejält, därav namnet Ventoux, som på franska betyder ”vind”. Det är en stor appellation, som står för en hel del billiga och enkla viner. Men så finns det några småodlare, med entusiasm och själ. Som Saint Jean du Barroux t.ex.

Det finns tre viner från Barroux att beställa. Inled med La Source 2011 (nr 71067, 153 kr), som är saftig, flörtig och fluffig med sina plommon, bigarråer och örter. 

Gå över till L’Argile 2011 (nr 71069, 203 kr) för lite mer djup och garrigue. Det är en rejäl fruktbomb, med jordgubbar, körsbär och plommon. Fast också balans.

Avsluta med La Pierre Noire 2009 (nr 71071, 273 kr) för struktur, tanniner, tät frukt och läskande syra. Firman jobbar helt ekologiskt. 

Vacqueyras  

Vacqueyras ligger granne med Gigondas, strax söderut. Appellation är i huvudsak en rödvinsregion, fast här finns en liten del vitt också. Grenache står för merparten av odlingarna. Prismässigt ligger man lägre än både Gigondas och Chateaneuf-du-Pape. En av de mest omtalade producenterna är MonTirius, som blev den första med både en eko- och biocertifiering.

Mitt tips kommer från en annan producent, Domaine du Bois de Saint-Jean. Vinet heter La Ballade de Anglés 2010 (nr 79229, 229 kr). Ett koncentrerat vin, packat med garrigue, skogsbär, plommon och silkiga tanniner. En blend på 60 % grenache och 40 % syrah. Saint-Jean är en familjefirma, grundad i början på 1900-talet. Vingårdarna i Vacqueyras köpte man 2003. En gård med gamla stockar, planterade för mer än 40 år sedan.

1_klar

Södra Rhône - inte bara Chateaneuf-du-pape - DinVinguide | DinVinguide.se